Startsida Traktorer Bilar Diverse Tips Länkar Filmer

Volvo P210 | Volvo PV | Land-Rover | Gamla bilder | Saab 96 2T | | Trabant | Dodge

 

 

Saab 96 V4

Saab 96 V4 årsm..1974

IMG_2964.JPG IMG_2962.JPG

15/5-2015 Ibland får man såna där tokiga infall när man ser en bil ståendes övergivan ute i skogen... Ja bara måste rädda den där... Så blev det när jag fick syn på denna Veronagröna Saab V4:an förra veckan.. Visst är den mossig på lacken o ser lite ruffig ut, men med lite vana ögon så såg ja en riktigt kry bil under allt förfall...

IMG_2922-2.JPG

(fyndskicket i skogen)

Och när jag sedan öppnade bagaget där jag förväntade mig bortrostade stötdämparfästen mm så hittade jag bara frisk grönlackerad plåt..

IMG_2924.JPG

(här borde det ha varit rejält rostigt precis som det brukar vara på dessa karosser...)

När jag sedan öppnade huven så var jag ännu mera säker på att finna rost ovanför fjäderfästen... Men inte ens där fanns det tillstymmelse till rost.. Endast högra främre hörnet i golvet i kupen bar spår av rost.. Jag kollade upp vem som ägde den och fick genast lov att köpa den ifall jag ville.. Historien om bilen var att år 2001 så råkade tidigare ägaren ut för en förgasarbrand och sedan blev bilen avställd.. Efter de så har den stått på en torr plats ända tills för fem år sedan så den drogs fram o ställdes på platsen där jag fann den. Tur nog så har man ställt bilen på ett gammalt plåttak så att fukten har inte kommit åt underifrån..

IMG_2916.JPG

(här ovanför fjäderfästet brukar det alltid vara rost.. men inte de inte..)

IMG_2917.JPG

(en Saab 96 årsmodell 1974 lackerad i Veronagrönt)

Kunde ju inte låta bli utan åkte upp till Saaben med ett laddat batteri. Plockade ur tändstiften och sprejade lite WD-40 i varje cylinder innan jag kände på vevaxeln. Och den gick runt hur fint som helst... Lycka!! Och efter de så kunde jag även konstatera att all el fungerar och nästintill alla glödlampor är hela.. Nu väntar jag på registreringspapperen som är på väg.. Har även fått tag i en annan förgasare som jag ska rengöra och gå igenom. Sedan ska Saaben dras fram till och startas upp.. Troligen lär koppling o bromsar behöva en genomgång för att fungera..

DSC_0235.JPG

(allt funkar som det ska och ja.. bensintanken är full...)

Den här Saaben är byggd i Trollhättan och är nummer 116 från slutet 1974. Alltså en väldigt sen 74:a vilket förklarar varför den har manuell choke, nått som endast fanns på årsmodell 1975-76.. Fortsättning följer kring den här Veronagröna Saaben...

IMG_2953.JPGIMG_2954.JPG

(framdragen på gården efter alla år ute i skogsgläntan)

5/6-2015 Äntligen har 74:an fått komma ut från skogen. Drog fram den till Jonas gård där den får stå medans jag sanerar den och försöker starta upp den.. Kul att äntligen få se den på fyra luftfyllda däck.. Tyvärr så har råttor härjar inne i kupen så en rejäl sanering med grovdammsugare är nödvändigt..

IMG_2959.JPG

(inte så mysigt efter råttornas härjningar...)

10/6-2015 Fick tag i en förgasare till V4:an.. Det sitter ju en FoMoCo med manuell choke på den och som tur var så är denna likadan. Köpte en repsats till den via Facebook så nu blev det dags att renovera.. Tvättade den först i ultraljudstvätten och sen glasblästrades förgasarkroppen. Plockade lite delar från en annan FoMoCo som jag hade liggande så att två förgasare kunde bli en fräsch..

DSC_0277.JPG

(demonterad FoMoCo och en repsats)

DSC_0280.JPG

(ny flottörventil och nål monterat och injusterat)

DSC_0283.JPG

(genomgången med ny repsats monterad)

8/7-2015 Ja nu har semestern börjat och jag har haft tid att börja sanera ur Saaben. Var rejält med råttskit inne i kupe'n så det var ansiktsmask på som gällde.. Men efter en halvtimme så såg det mycket bättre ut.. Hittade lite mera rost fram i golvet men det går att fixa till.. Får riva ur alla mattor och skrapa rent golvet och se hur allt ser ut.. Passade även på att spola av all mossa med högtryckstvätten.. Härnäst så ska jag gnugga ren lacken med diskmedel och svamp för att få bort de sista..

IMG_2963.JPG

(klassiska Bosch Big Knick i fronten)

IMG_2961.JPG

(omlackad i fel kulör på högersidan tyvärr)

IMG_2965.JPG

(efter dammsugning så blev den trevligare inuti..)

____________________________________________________________________________________________________

Data på Saab 96 V4

Reg..nr HJN 018

Tjänstevikt: 980kg

Motor: FoMoCo V4 fyrtakts bensinmotor

Effekt (DIN): 65hk vid 4700rpm

Vridmoment: 115Nm/11.7kpm vid 2500rpm

Slagvolym: 1498kubik

Växellåda: 4+R helsynkroniserad med rattväxel

Oljerymd: 3.3L inkl..filter

Kylvätskerymd: 6.8L

Bränsletank: 38 L

Copyright©2015traktorveteraner.se

 

 

Startsida | Traktorer | Bilar | Diverse | Tips | Länkar | Filmer